Η ΝΕΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ




Η ΝΕΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης είναι εκρηκτική, ειδικά όσον αφορά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, επειδή δεν διαθέτουν τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της Γερμανίας – όπως είναι τα τεράστια πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της (περί τα 300 δις €), ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και η δυνατότητα δανεισμού της με φθηνά επιτόκια, χωρίς να απαιτείται η στήριξη της ΕΚΤ, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες.
Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες λοιπόν ειδικά οι δύο μεγαλύτερες ισπανικές έχουν εκδώσει το 2017 νέα δάνεια περάν των 8,5 δις ευρώ. Τα δάνεια αυτά εκδίδονται με την μορφή ανώτερων (πιο ασφαλών ομολόγων ) καθώς και σαν μια νέα κατηγορία με την ονομασία μη προτιμώμενα ομολόγα(senior non preferred bonds)
Η νέα αυτή κατηγορία ομολόγων «μαγειρεύτηκε» το περασμένο έτος από ορισμένους Γάλλους ειδικούς στη δημιουργία χρηματοπιστωτικών εργαλείων, με στόχο να βοηθήσει τις μεγάλες συστημένες τράπεζες της χώρας (BNP, CA, BPCE, SOCGEN) να επιλύσουν ένα μεγάλο τους δίλημμα: το πώς θα ικανοποιούσαν τους νέους διεθνείς κανονισμούς, οι οποίοι προβλέπουν μεγαλύτερα κεφάλαια για τις τράπεζες, καθώς επίσης κάποιας μορφής εξασφαλίσεις δανείων, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν στους επενδυτές τους πολύ υψηλές αποδόσεις για τα δισεκατομμύρια ευρώ που τις δανείζουν.
Περαιτέρω, μέσω του ευφυούς αυτού χρηματοπιστωτικού προϊόντος, η τράπεζα υποκρίνεται με τη λέξη «senior» πως πρόκειται για ένα ανώτερο προϊόν, έτσι ώστε να διατηρηθεί χαμηλό το κόστος του για την ίδια – προσθέτοντας όμως τη λέξη «non-preferred» με στόχο να τα καταστήσει συμβατά με την εσωτερική διάσωση της σε περίπτωση χρεοκοπίας της.
Ουσιαστικά λοιπόν η τράπεζα επιδιώκει να κοροϊδέψει τους επενδυτές, οι οποίοι είναι συνήθως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, να αγοράσουν κάτι με τα χρήματα τρίτων που διαχειρίζονται, χωρίς να γνωρίζουν το τεράστιο ρίσκο που αναλαμβάνουν – αφού, στην περίπτωση της χρεοκοπίας της, το συγκεκριμένο προϊόν χάνει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του, εάν όχι ολόκληρη ακριβώς όπως οι κάτοχοι μετοχών.

Η ισπανική Santander (πηγή) και η ολλανδική ING, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν τέτοια ομόλογα, παρά το ότι δεν έχουν ακόμη την έγκριση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών τους – ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει επίσης η ιταλική UNICREDIT, η οποία θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη τράπεζα της Ευρωζώνης, επειδή δεν διαθέτει τη στήριξη του κράτους όπως η Deutsche Bank, αφού η Ιταλία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη.

Φυσικά οι επενδυτές δεν είναι ανόητοι αφού υπολογίζουν πως κράτη, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, είναι σε θέση να εκβιάσουν πολιτικά την Ευρωζώνη, όσον αφορά τη μη εσωτερική διάσωση των τραπεζών τους (Bail-in) – όπως στο παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία πέτυχε τελικά τη στήριξη των τραπεζών της από τους φορολογουμένους της (κρατική ενίσχυση).
Βέβαια η τραπεζική κρίση στην Ιταλία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, από όσο φαντάζεται κανείς – πόσο μάλλον όταν οι δύο «κακές τράπεζες» (bad banks) που δημιουργήθηκαν (Atlante Ι και ΙΙ) για να διασώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι οι ίδιες έτοιμες να καταρρεύσουν.
Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία υπολογίζονται στα 356 δις € (πηγή), αυξημένα σημαντικά από το 2015 (γράφημα), πρόκειται επίσης για πολύ περισσότερα, από όσο φαντάζεται κανείς – οπότε κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί τελικά. Πόσο μάλλον όταν έχει ήδη ξεκινήσει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών του ενός στον άλλο (blame game), όπως στην περίπτωση της εταιρείας διαχείρισης που επιλέχθηκε για την εποπτεία του Atlante στα τέλη του 2015 – σύμφωνα με την οποία, το κεφάλαιο που δημιουργήθηκε για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, έχει διαθέσει ήδη το 80% των χρημάτων του για να στηρίξει δύο μικρού μεγέθους τράπεζες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού χρειάζονται ξανά νέα χρήματα


Σχόλια

  1. Γεια σου, είμαι Senache Benson Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλω να χρησιμοποιήσω γρήγορα αυτό το εργαλείο για να μοιραστώ μια μαρτυρία για το πώς ο Θεός με έστειλε σε έναν νομικό και πραγματικό δανειστή που με βοήθησε και έκανε τη ζωή μου να γυρίσει από χορτάρι σε χάρη, και επιτυχημένο άτομο που μπορεί τώρα να καυχηθεί για μια υγιή και πλούσια ζωή χωρίς άγχος ή οικονομικές δυσκολίες. Μετά από τόσα χρόνια προσπαθώντας να πάρει ένα δάνειο στο διαδίκτυο και ήταν scammed το ποσό των $ 17.214 έγινε τόσο απελπιστική για να πάρει ένα δάνειο από έναν νόμιμο δανειστή online δανειστή που δεν θα προσθέσει στους πόνους μου τότε αποφάσισα να επικοινωνήσετε με έναν φίλο μου που πρόσφατα πήρα δάνειο στο διαδίκτυο, μιλήσαμε για το θέμα και για το συμπέρασμα μας, μου είπε για μια δανειστή γυναίκα με την επωνυμία Susan Wealth, ο οποίος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Susan Wealth Loan Company. Έτσι ζήτησα δάνειο ύψους 350.000,00 δολαρίων με χαμηλό επιτόκιο 2% έτσι ώστε το δάνειο να μπορεί εύκολα να εγκριθεί χωρίς άγχος και όλες τις προετοιμασίες για τη μεταφορά του δανείου και σε λιγότερο από 48 ώρες το δάνειο κατατέθηκε στην τράπεζά μου έτσι θέλω να συμβουλεύω κάποιον που χρειάζεται δάνειο για να επικοινωνήσει γρήγορα μέσω (susanwealthloancompany@gmail.com) Προσεύχομαι ότι ο Θεός προσθέτει περισσότερες ευλογίες στη ζωή της και σε όλους γύρω της. αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Email :. susanwealthloancompany@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω ο θεός να συνεχίσει να σου στέλνει πραγματικούς και νομικούς δανειστές...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όπως γράφετε κόσμια και ορθογραφημένα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μην τους φοβάστε . Αιτία του φόβου είναι η άγνοια(ΣΕΛΙΠΑΣ)

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ